Новини
Окръжен съд Варна

По покана на Окръжен съд – Варна до 13 декември на индивидуално работно посещение в съда е Виктория Майор, от Централния районен съд в Пеща, Унгария.

Виктория Майор е съдия от Наказателно отделение, като има допълнителна специализация за разглеждане на дела с участието на деца.

Припомняме, че Окръжен и Районен съд – Варна са единствените съдилища в страната, където се обособиха специализирани съдебни състави за работа с деца по т.нар. детско правосъдие. Те бяха създадени през 2015г., когато съдии от гражданско и наказателно отделения преминаха специализирано обучение. След това беше променена организацията на работа и всички дела, по които участват непълнолетни деца се разглеждат от специализираните състави. Година по-късно, през 2016г. беше открито специализирано помещение, т.нар. „синя стая”, за щадящо изслушване на деца, чийто интереси са засегнати. Разпитите в него се водят от психолози, педагози, социални работници, като помещението се стопанисва от Окръжен съд – Варна и се ползва от съдии, прокурори, полицаи и служители на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” от града и региона.

В първия ден от едноседмичното посещение във Варна унгарският магистрат се срещна с ръководството на съдебната институция и съдии от Варненски окръжен съд. Те обмениха информация и дискутираха добрите съдебни практики в Унгария и у нас в областта на наказателното право. През седмицата чуждестранният магистрат ще има възможност да присъства на няколко дела, разглеждани от съда – домакин. Едното дело е въззивно наказателно производство срещу непълнолетен за нанасяне на средна телесна повреда. Другите две дела, които съдия Майор ще посети са граждански – за определяне на родителски права и режим на лични отношения.

В програмата са включени посещения в Районен съд – Варна, Центъра за медиация към съдебния район на ВОС, както и т.нар. „Синя стая.

VOS Hungary

Унгарският магистрат Виктория Майор (в средата) се срещна с председателя на Окръжен съд - Варна Марин Маринов и със своята колежка от Наказателно отделение Светла Даскалова – един от съдиите специално обучени за работа с деца и част от специализираните съдебни състави по детско правосъдие във варненския съд.

 

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и Руси Динков, който се призна за виновен в това, че без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Акцията на органите на реда беше осъществена на 18.04.2019г. Тогава бяха иззети над 350 грама марихуана, над 600 мл течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, както и 3,27 грама амфетаминопроизводни.

Част от течния наркотик, бил поставен в спринцовки, като субстанцията известна като масло от марихуана, била извлечена по непозната до този момент технология.

Петима млади юристи, завършили специалност "Право" започват през декември задължителния си стаж в Окръжен съд – Варна. Те подписаха актове по встъпване, след което председателят на съда, съдия Марин Маринов официално им връчи стажантските книжки.

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 22-годишния Веселин Димитров, с което той се признава за виновен, в това, че е направил опит да извърши грабеж, при условията на опасен рецидив.

На 26.05.2019 г. в град Белослав, Веселин Димитров се опитал да отнеме 1500лв. от владението на жена, като средствата били фирмени. За това 22-годишният мъж употребил заплахи, като деянието останало недовършено, поради независещи от дееца причини.

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 37-годишната Елеонора М. обвинена в убийството на 61-годишния си баща.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинена се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и Стоян Динков, който се призна за виновен в това, че без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Акцията на органите на реда беше осъществена на 18.04.2019г. Тогава бяха иззети над 350 грама марихуана, над 600 мл течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, както и 3,27 грама амфетаминопроизводни.

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 38-годишната Невена Й., обвиняема по досъдебно производство на ОД на МВР – Варна за длъжностно присвояване, като банков служител на над 1 022 060 лв.