Новини
Окръжен съд Варна

НОВИ e-mail адреси на Окръжен съд – Варна: 

 

Имейлите изпратени на старите адреси след 12.03.2020 г. не са получени в съда. Моля, ако се налага да ги изпратите наново.. 

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 46-годишния Йордан К., обвиняем по досъдебно производство за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества, извършено в условията на опасен рецидив.

На 03.04.2020г. около 15.30ч. във Варна, при извършване на полицейска проверка Йордан К. бил задържан до магазин СБА в кв. „Трошево“ в момент, когато разпространявал наркотични вещества на 45 годишен мъж. На служителите им направило впечатление, че по време на ограниченията във връзка с извънредното положение Йордан е изключително активен. След като бил наблюдаван, било установено, че активността му е свързана с разпространение на високорискови наркотични вещества. При направения обиск на Йордан и претърсване на автомобила му и имот, който ползвал били намерени близо 3 грама кокаин. На 04.04.2020г. той е бил привлечен в качеството на обвиняем.

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 35-годишния Стоян С., обвинен в убийство на жената, с която живеел на семейни начала в село Ново Оряхово.

Обвинението, което му е повдигнато е за престъплението по чл. 115. за умишлено убийство и предвиденото наказание за него в НК е до 20г. затвор.

Делото беше шесто поред за деня на Варненски окръжен съд, тъй като не всички наказателни дела са спрени за разглеждане

Варненският окръжен съд определи временно отлагане на фактическото предаване на Живко Ж. на властите в Италия за изтърпяване на влязла в сила присъда от 2г. и 4 м. и глоба от 600 евро за две престъпления. Причината за отлагането е коронавируса и извънредното положение обявено в двете държави.

Варненският окръжен съд трябваше да разгледа по същество искането за екстрадиция на 27-годишния Данияр И., чието предаване искат властите в Киргизстан. В родината си лицето има влязла в сила присъда от 7г. затвор за измама в особено големи размери. Поради липсата, обаче на становище на министерството на правосъдието, в което да бъде декларирано че в настоящото дело се допуска прилагането на принципа на взаимност, доколкото нямаме сключен договор с Република Киргизстан се наложи делото на бъде отложено.

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 28-годишния Гюкай Ш., обвиняем по досъдебно производство за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества.

При разследването във връзка с образувано досъдебно производство е бил претърсен дома на Гюкай в с. Гроздьово, където са били намерени и иззети: амфетамин с тегло 7,74 гр., производно на амфетамин с тегло 28,96 гр. и марихуана с тегло 0,22 гр. 28-годишният мъж е привлечен като обвиняем на 2.04.2020г. като в хода на разследването в къщата му са открити и иззети и други вещи, които сочат че откритите наркотици вероятно са били разпространявани.

Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна за временно отлагане на фактическото предаване на белгийския гражданин Камил Ф. на властите в Гърция поради обявеното извънредно положение заради коронавируса в двете страни. 46-годишният мъж е с влязла в сила присъда в южната ни съседка от 9 години затвор и 15 хиляди евро глоба, за превоз на мигранти от Ирак.

Варненският окръжен съд разгледа искане за предаването на Живко Ж. на властите в Италия за изтърпяване на влязла в сила присъда от 2г. и 4 м. и глоба от 600 евро за две престъпления. ВОС му определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. Той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти в Катандзаро, Италия от 20.02.2019 г.