Новини
Окръжен съд Варна

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ1sНа 21 април Окръжен съд –Варна ще бъде домакин на традиционния Ден на отворените врати. По този повод за пореден път съдии ще се срещнат с млади хора – в ученическа възраст, както и студенти.

През цялата учебна година съдебната институция е партньор с Икономическият университет - Варна и заедно реализират образователен проект „Младите и правосъдието“. В рамките на този проект двете институции успешно доказаха, че съчетаването на академичното образование и юридическата практика могат да повишат правната култура на бъдещите икономисти, а получените знания да им бъдат полезни, както в професионалната, така и в житейската реализация. Лекциите на магистрати в аудиториите на университета, съвместните срещи - дискусии, посещението на съдебни заседания в Окръжен съд – Варна, събудиха интереса на младите хора към работата на съдебната власт и трайно засилиха интереса към изучаваните правни дисциплини.

По тази причина и на 21 април, в Деня на отворените врати, предстои поредна среща на студенти-икономисти със съдии от Окръжен съд – Варна.

Втората група млади хора, които ще посетят съда, са ученици от десети и единадесети клас на СУ „Неофит Бозвели“ – Варна. Магистрати от Окръжен съд – Варна вече се срещаха с тях през учебната година, в „Час на класа“. Сега тийнейджърите ще влязат за първи път в съдебна зала и ще се запознаят с работата на съда отблизо. Това е второ посещение на деца от това училище от началото на проекта „Час по правосъдие“, реализиран съвместно от Окръжен съд, Районен съд и Регионалното управление по образованието – Варна.