Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд измени в „домашен арест“ мярката за неотклонение спрямо 46-годишния Григор К., обвинен в поръчителство на умишленото убийството на варненски диджей, извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Пресслужбата на Окръжен съд – Варна припомня, че искането за промяна на мярка за неотклонение се разглежда близо 2 месеца и половина след първоначалния арест, определен спрямо Григор К. на 13.08.2019г.

Срещу него се води разследване за поръчителство на убийството на варненския дисководещ Тодор Т . Според обвинението престъплението е извършено в съучастие на 26 февруари 2015 г., когато диджеят бил причакан пред дома си и намушкан смъртоносно. Като извършител прокуратурата сочи 50-годишния Константин Б., който е в ареста с определение на Варненски окръжен съд от 19.07.2019г.

Адвокатът на Григор К. поиска от съда по- лека мярка за неотклонение - „домашен арест“, посочвайки че мъжът е съдействал на разследващите органи и въпреки, че от доста време е знаел за предявеното обвинение, не направил опит да се укрие. Защитата изтъкна също, че с обвиняемия не се извършват процесуални-следствени действия, а той е човекът, който се грижи за болен роднина и малолетно дете. Освен това в досъдебното производство липсвали категорични доказателства, които пряко да го уличават, като поръчител на престъплението.

След като се запозна с наличните доказателства, Варненският окръжен съд намери, че няма промяна в становището му по отношение на обоснованото подозрение за съпричастието на Григор К. към престъплението, за което е привлечен като обвиняем. На следващо място не бяха споделени твърденията на защитата, че с обвиняемия не се работи по досъдебното производство, тъй като бяха представени доказателства за възложено изготвяне на няколко експертизи. Съдебният състав прецени, че предвид процесуалното поведение на Григор К. няма индикации той да се укрие. Реална обаче остава опасността да извърши престъпление, като въздейства на свидетели, след като лично е запознат с материалите по делото. Пред съда бяха представени доказателства подкрепящи твърденията на защита, че обвиняемият е ангажиран с грижа за родственици. Ето защо и съдът след като прецени всички критерии за определяне на мярката за неотклонение, счете към настоящия момент определянето на мярка „домашен арест“ като най- подходяща и би могла да обезпечи в достатъчна степен целите на досъдебното производство.

Определението на Окръжен съд – Варна може да се протестира пред Апелативен съд Варна, като в този случай делото се насрочва за 12.11.2019г.