Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и Стоян Динков, който се призна за виновен в това, че без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Акцията на органите на реда беше осъществена на 18.04.2019г. Тогава бяха иззети над 350 грама марихуана, над 600 мл течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, както и 3,27 грама амфетаминопроизводни.

Част от течния наркотик, бил поставен в спринцовки, като субстанцията известна като масло от марихуана, била извлечена по непозната до този момент технология. При операцията беше иззета и голяма сума пари.

Като обвиняеми бяха привлечени общо пет души- 40-годишният Стоян Динков, неговия баща 63-годишният Руси Д., 54-годишният Кирил Д., 34-годишният Константин К. и 51-годишният Росен К. Според обвинението петимата сами и в съучастие като съизвършители без надлежно разрешително държали с цел разпространение различни високорискови наркотични вещества.

Предвиденото наказание за това престъплението в НК е „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева.

Стоян Динков е средно образование, неработи, осъждан. Той и баща му имат висящи дела в Специализирания наказателен съд.

Съдът намери, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство срещу 40-годишния мъж прекратено. За извършеното престъпление Динков прие да му бъде наложено наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим, както и глоба в размер на 20 хиляди лева. Времето, през което той е бил задържан под стража, считано от 18.04.2019 г. ще бъде зачетено.

Варненски окръжен съд приведе в изпълнение и наложеното на подсъдимия наказание с условна присъда от Районен съд – Варна и влязла в сила на 18.04.2016 г. в размер на 5 месеца „лишаване от свобода“, което следва да бъде изтърпяно при общ режим. Определението в тази част подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.