Окръжен съд – Варна призна за виновен 23-годишния Явор Р., за това, че на 03.11.2018г. в землището на с. Старо Оряхово причинил катастрофа, при която мъж загива, а жена е с нанесена средна телесна повреда.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на защитата на подсъдимия за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наложеното наказание с 1/3.

Явор Р. предизвикал тежкото пътно-транспортно произшествие, след като употребил алкохол, качил се зад волана на автомобила и при позволена скорост 90 км/ч извън населено място, управлявал със 137.23км/ч. Така на един от завоите след разклона за с. Равна гора в посока Варна загубил контрол над автомобила, излязъл от пътя и се ударил в крайпътни дървета. Установената концентрация на алкохол в кръвта на 23-годишния мъж е 1.07 на хиляда. В катастрофата загива пътуващ в автомобила мъж, а дъщеря му, пътуваща на задната седалка е с нанесена средна телесна повреда.

Подсъдимият е със средно образование, неженен, безработен, осъждан, като в периода 2016 -2018г. има издадени две наказателните постановления и е глобяван два пъти за нарушения на Закона за движение по пътищата.

След като го призна за виновен, Варненският окръжен съд наложи на Явор Р. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца, което заради съкратеното съдебно следствие беше намалено с 1/3 до 3 г. затвор при първоначален общ режим. Подсъдимият е лишен от право да управлява автомобил за срок от 4 г., като е осъден за заплати направените по делото разноски в размер на 3 914.91 лева в полза на Държавния бюджет по сметка на ОД на МВР-Варна.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.