Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд ще разглежда по общия ред делото срещу 30-годишия Емил Д., обвинен че в условията на опасен рецидив направил опит да отнеме мобилен телефон от 16-годишно момче, като употребил за това сила, като деянието останало недовършено по независещи от него обстоятелства.

Емил Д. не се яви лично в разпоредителното заседание, каквото е изискването на закона. Той е нарушил определената му мярка за неотклонение „Подписка“ и не е бил намерен на посочения от него адрес в с. Каменар, като не е уведомил надлежните органи за промяната на местоживеенето си. Ето защо, Варненският окръжен съд промени мярката на подсъдимия от „Подписка“ в „Задържане под стража и го обяви за общодържавно издирване. На проведено второ разпоредително заседание беше представена информация, че Емил Д. е напуснал пределите на страната през октомври 2019г. през ГКПП Русе Дунав мост, без да е известно местоживеенето му.

Съдът прецени, че в този случай делото може да бъде разгледано в отсъствието на подсъдимия, тъй като това няма да попречи за разкриване на обективната истина

Припомняме хронологията на обвинението. На 14.01.2018 г. във Варна 16г. момче било изпратено от майка си до магазина, намиращ се на ъгъла на ул. Дрин и Д-р Пискюлиев. Излизайки от дома си, детето видяло в близост до къщата непознат мъж, който го заговорил. Тийнейджърът не му обърнал внимание, напазарувал от магазина и тръгнал обратно към дома си. Обвиняемият Емил Д. тръгнал след него. Той бил забелязан от момчето, което видяло че това е същият мъж, който преди това бил пред дома му. По пътя 30-годишният мъж отново заговорил детето. Стигайки до дома си, то се опитало бързо да затвори входната врата, но възрастният мъж му попречил с крак. Емил Д. поискал телефон от момчето, под претекст, че трябва да се обади на свой познат и му отправил сексуални намеци. Тъй като му било отказано, обвиняемият се опитал да отнеме мобилния апарат със сила, продължил да отправя сексуалните предложения към детето, което обаче успяло да избута мъжа навън. Емил Д. предупредил 16-годишното момче, че ще се навърта в района. След инцидента, то разказало всичко на родителите си.

Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, като предвиденото наказание за него в НК е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Емил Д. е роден във Варна, с начално образование, неженен, неработи, осъждан многократно.

Деянието, в което е обвинен е извършено 2 месеца след изтърпяването на ефективно наказание „лишаване от свобода“.

Следващото съдебно заседание на Варненски окръжен съд е насрочено за 21.02.2020г.